Monday, December 23, 2013

Tahir Ün Fotoğraf Sergisi 21 Kasım - 10 Aralık 2013




tahir un fotograf sergisi 21 kasim 10 aralik 2013 1



Çankaya Belediyesi Galeri Kara, sanatçı Tahir Ün’ün “Ata Yurdu” başlıklı fotoğraf sergisini Ankaralılarla buluşturuyor. 21 Kasım 2013’te açılacak sergi, 10 Aralık 2013 tarihine kadar görülebilir.


 


Başta Uygur, Han, Kazak, Hui, Xibo ve Moğol olmak üzere çok sayıda etnik nüfusun bir arada yaşadığı Uygur Özerk Bölgesi’nin kuzeyinde, Urumçi – Ili – Bortala – Altay – Changji Özerk Yönetimleri altında yaşayan insanların fotoğraflarından oluşan sergi, 21 Kasım-10 Aralık 2013 tarihleri arasında açık olacak.






 


“UYGUR’DA DA ÇOCUK GELİNLER VAR”


 


Bölgede geçirdiği sürede, Müslüman nüfustaki yüksek doğum oranının ve karşılaştığı çocuk gelinlerin kendisine Türkiye’yi anımsattığını ifade eden Ün, gözlemlerini şöyle aktarıyor:


 


“Bölgede, pozitif ayrımcılık, laik din anlayışı, Uygurca ve Çince olarak çift dilli eğitim, üniversite sınavında sağlanan ek avantajlar, eğitim dili Uygurca olan üniversiteler, kamuda çift dilli yürütme, etnik kültürlerin ve kaybolmakta olan dillerin yaşatılmasına müze, yayın olanağı sağlama gibi uygulamalarla destekleniyor. Özellikle, Jiangsu-Xinjiang Yardım Projesi’nin endüstriyel gelişme, inşaat sektörü, insani yardım, hayvancılık gibi alanlarda önemli bir katkı sağlamakta olduğunu öğrenmek ve hibe konutlardan faydalananların mutluluklarına tanıklık etmek memnuniyet vericiydi.”


 


SANATÇI VE EĞİTMEN TAHİR ÜN


 


Belgesel ve deneysel  fotoğrafın yanı sıra, etkileşimli medya ve video sanatı alanında da ürünler veren, yurtiçi ve dışında 24 kişisel sergi açan Ün, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde fotoğraf eğitimi veriyor.


 


Çalışmaları, Foto Kino Magazine (Danimarka), Zoom International (ABD, İtalya), Foto Revista (İspanya), Foto-Kino (D. Almanya) gibi dergilerde yayımlanan Ün’ün aldığı ödüller arasında, Kültür Bakanlığı Devlet Fotoğraf Sergisi siyah-beyaz baskı dalında 1.lik Ödülü (1992), AFAD ve Adana Seyhan Belediyesi Uluslararası Fotoğraf Yarışması, Şahin Kaygun Ödülü, (1993), En iyi sayısal görüntü ödülü Fonland Festivali (2011), “Algılama” adlı video filmi için deneysel video 2.lik ödülü, Krakow Snap Film Festivali (2012), “Poz” adlı video filmi için en iyi video sanatı ödülü, Patras Bağımsız Film & Video Festivali (2012), FotoVisura Grant, Nahcivan Belgesel Fotoğraf Projesi için Onur Mansiyonu (2013), PAA (Photo Annual Awards), Çin Portreleri Projesi için Onur Mansiyonu, (2013) bulunuyor.


 


Mithatpaşa Caddesi No. 48 adresinde yer alan Galeri Kara’da 21 Kasım’da açılacak sergi, 10 Aralık’a dek sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.



No comments:

Post a Comment